söndag, november 18, 2012

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Ransom Riggs

Bild och baksidetext kommer från Boktipset.se
En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.

Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.

Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.

De femtiotalet högst egendomliga vintagefotografier som finns insprängda i texten ger en extra kuslig dimension till berättelsen och gör Miss Peregrines hem för besynnerliga barn till en nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.

Mitt betyg:
En spännande och fantasieggande bok som verkligen lyfts till en annan nivå tack vare alla gamla foton som fått vara inspiration till de olika karaktärerna i boken. En bok som man vill ha mer av, vill få lära känna de olika barnen mer och någonstans känns det som man fått glänta på dörren till en brokig familj som väcker nyfikenhet. Funderar på om det kan tänkas komma en uppföljare slutet är lite gjort för det men jag har inte läst något om det än iaf.  Vore jag i yngre tonåren skulle den hamnat högt på favoritbokslistan.

onsdag, november 07, 2012

En flicka som kallas Alice - Kristin Hannah

Bild och baksidetext från Boktipset.se
 I den lilla staden Rain Valley händer sällan något, men en dag dyker en liten flicka upp från de djupa skogarna, undernärd, skräckslagen, omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla polisregister över försvunna barn lyckas man inte fastställa flickans identitet.
       Julia Cates var till helt nyligen en framstående barnpsykiater i Los Angeles, men en skandal förstörde hennes karriär. När hon får ett desperat telefonsamtal från sin syster, polischef i hemstaden uppe i nordvästra USA, tar hon chansen att komma bort ett tag. Rykten sprids snart om ?vargflickan? och doktorn som tagit sig an henne och återigen ifrågasätts Julias kompetens. Men för Julia är ingenting viktigare än den lilla flickan, som hon kallar Alice, och som sakta börjar återvända till livet. Då uppträder plötsligt en man som säger sig vara far till barnet, en man som avtjänat straff för mord på sin hustru och dotter?

Mitt betyg:
 För ungefär två år sen knockade den här boken mig helt och hållet och då gav jag den en 5a men det var som ljudbok och jag minns hur mycket jag grät det var floder med tårar som rann när jag lyssnade. Nu ville jag läsa den som "riktig" bok och den där första gången upptäckten och undran om vad som ska hända uteblev eftersom jag minns boken så väl det drar ner betyget till en stark fyra men det är helt klart min favoritbok av Kristin Hannah...

Fjärran stränder - Kristin Hannah

Bild och baksidetext från Boktipset.se
 Elisabeth och Jack Shore gifte sig unga och uppfostrade två döttrar. Det perfekta, lyckliga äktenskapet. Men när barnen flyttar hemifrån glider Elizabeth och Jack sakta ifrån varandra, förhållandet har förlorat gnistan. När Jack erbjuds ett nytt spännande jobb i New York följer Elisabeth med – som hon alltid har gjort. Alltid satt sina egna intressen åt sidan. Men så inträffar en familjetragedi som vänder upp och ner på Elisabeths liv – hennes val, hennes äktenskap, hennes drömmar.

Med värme och stark inlevelse utforskar bestsellerförfattarinnan Kristin Hannah det moderna äktenskapets svårigheter, styrkan att förändra och modet att förlåta.


Mitt betyg:

En fin berättelse om en kvinna som beslutar sig för att ta komando över sitt eget liv efter att ha levt i skuggan av sin framgångsrike man i alla år. Som så många gånger förr är det främst miljöskildringarna jag faller för och drömmer mig bort till när jag läser Kristins böcker hon är miljöskildrandets okrönta drottning...


Viskar ditt namn - Kristin Hannah

Bild och baksidetext från Boktipset.se

Det är Halloween-morgon i den idylliska staden i nordvästra USA där familjen Campbell bor – Liam, hans hustru Mikaela och deras två barn. Liam är på väg till sin läkarpraktik och Mikaela ska ta en ridtur. Sonen Bret har gått upp tidigt för att överraska sin mamma och får till sin fasa se hur hon störtar av hästryggen och blir liggande orörlig på marken.
Läkarna ger inte mycket hopp. Mikaela befinner sig i djup koma. Trots det sitter Liam dag efter dag vid hennes sjukbädd, håller hennes hand och talar oavbrutet om barnen och om sin kärlek till henne, allt för att återkalla henne till livet. Men inte förrän han nämner en annan mans namn reagerar hon…

Sitt stora genombrott hos såväl publik som kritik fick den amerikanska författarinnan Kristin Hannah med sin förra roman Som rosor i december (2000).

Mitt betyg:
 Visst det är delvis förutsägbart värre i den här boken men jag har skrivit det förr det är så mysigt att krypa upp men en välskriven bok och näsdukar och gråta lite.

Och var hör du hemma - Anne Tyler

Bild och baksidetext från Boktipset.se
De kom på kvällen, fredagen den 15 augusti 1997. De två små koreanska babyflickorna togs emot på flygplatsen i Baltimore av två familjer som inte hade någonting gemensamt utom just dessa adoptivbarn.

Bitsy Donaldson och hennes man Brad är tryggt förankrade i sin miljö, varma, öppna och en smula naiva i sin övertygelse om den amerikanska livsstilens förträfflighet.
Den andra familjen är Yazdans, bestående av den exotiska, osäkra Ziba från Iran, hennes amerikaniserade man Sami och hans mor Maryam, en elegant och kultiverad iranskfödd änka.
Varje år firar de två familjerna "Ankomstdagen" tillsammans, alltmedan den robusta Jin-ho och den lilla gracila Susan rotar sig och växer upp som amerikaner ...
Maryam är iakttagaren, som trots många år i USA fortfarande känner sig som en främling, en gäst i detta land vars koder och tabun hon har svårt att förstå sig på.
Mot henne och sonens familj ställs Donaldsons bullrande, superamerikanska släkt. Deras olika synsätt och traditioner blir uppenbara, och kulturkrockarna både tragikomiska och hjärtskärande i de möten som de två små adoptivflickorna är upphovet till.

Anne Tyler har skrivit ännu en bok full av träffsäkra iakttagelser som kastar ett genomskådande ljus över den amerikanska livsstilen sett från två perspektiv. På ytan beskriver romanen den lilla världen men temat är stort: det handlar om tillhörighet och främlingskap, om stolthet och fördomar, om kärlek och acceptans.

Nominerad till det brittiska litteraturpriset Orange Prize 2007

Mitt betyg:
Ibland känns boken så fördomsfull och visst kanske det är så i vissa familjer men jag vet inte vad jag tycker om huvudpersonerna i boken alla verkar så egoistiska på sitt sätt, dom ser bara sitt sätt som det rätta och vågar inte sätta ner foten när dom blir förolämpade trodde mer på boken än vad den gav mig.

Den enögda kaninen - Christoffer Carlsson

Bild och baksidetext från boktipset.se


Bortom det lilla samhället Dalen finns ett övergivet hus. Det är det första David Flygare får veta när han återvänder till sin barndomsstad för sommaren.
Tillsammans med fem vänner tillbringar David de långa sommardagarna vid huset. De solar, grillar, dricker, har sex och begår inbrott i skydd av natten. De gömmer stöldgodset i huset.
Men stölderna skapar oro i det lilla samhället. Och då en ensam, gammal man dessutom försvinner börjar det koka under ytan, vad är det egentligen som pågår i Dalen?
När sommaren är över kommer det vita huset att stå för allt David och hans vänner har tagit från Dalen, och allt det som tagits från dem det som aldrig kan komma tillbaka.
Den enögda kaninen är en spänningsroman om en liten plats där stora händelser inträffar. En glesbygd noir med en stämning som kryper under huden. En berättelse om kärlek och vänskap, om hemligheter och lögner.
 
Mitt betyg:
 En för mig ny författare och boken var helt ok, en spänningsroman helt enkelt som var spännande och så men inget speciellt.